Een poosje geleden schreef ik al een blog over mijn nieuwe stap in ‘eigen voedsel telen’. We hebben al een groentetuin, maar met de gedachte aan de winter, kijk ik graag vooruit en daarnaast ben ik ook altijd op zoek ik naar nieuwe mogelijkheden.

Ik had al wat groentezaden ingekocht die straks onze wintertuin in gaan, maar ik wilde er wat extra’s bij. Iets wat ons makkelijk extra vitamines kon geven, vooral in tijden dat verse groenten en fruit wellicht schaars worden.

Wat zijn kiemgroenten?

Kiemgroenten zijn scheuten die ontstaan als sporen of zaden ontkiemen op water. Ze groeien binnen een paar dagen uit tot eetbare scheuten, ook wel ‘sprouts’ genoemd. Ze zitten vol vitaminen en mineralen en zijn voor iedereen binnenshuis op te telen! Meerdere keren had ik al gelezen over kiemgroenten in een potje, die je dan elke dag moet spoelen… én bij het oogsten moet je dan ook nog de zaadhulsjes eruit zeven. Uhm ja… ik ken mezelf, dus wist bij voorbaat al dat ik dat echt niet zou gaan doen. Ik ben nou eenmaal iemand die houdt van praktisch en simpel.

Via Adis van Funjar kwam ik uit bij ‘set it & forget it’ En dit sprak mij enorm aan. Dit is kiemgroenten telen op de manier die me deed denken aan vroeger, want wie herinnert zich niet de tuinkers op een watje of een aardappel!
Afijn, kind kan de was doen! Dacht ik…

Set it and forget it

Ik startte met mijn set en tuinkers zaden. Maar ik deed dat op zo ongeveer de warmste dag van het jaar en binnen twee dagen verdroogden de meeste zaadjes. Even contact gezocht met Adis die altijd super behulpzaam is, en we kwamen tot de conclusie dat ik waarschijnlijk net te weinig water in de pot had gedaan of het gaasje niet goed bevestigd had… Hij bood aan om via videobellen het volgende portie samen op te starten. Dat leek me een goed plan, maar bedacht een dag later dat ik dit toch ook gewoon zélf moest kunnen, en zo begon ik dus opnieuw.

Nu ik beter keek naar het waterniveau zag ik inderdaad dat het niveau echt tot aan het gaasje kan komen. En omdat het nog steeds warm was, deed ik er de dag erna nog een klein scheutje water bij. De dag daarna ontstonden er ‘staartjes’ Binnen twee dagen groeiden ze uit tot kleine groene sprietjes en nog een paar dagen later stonden er, heerlijk geurende, groene scheuten bovenop het potje.

Wat is dit ontzettend leuk zeg om het groeiproces zo voor je neus te zien! Nu eet ik elke ochtend een crackertje met kaas en tuinkers eventueel aangevuld met tomaatjes en komkommer uit onze eigen kas.
Zucht, hoe mooi is het toch om een feestje te maken van de ‘simpele’ dingen in het leven!