Op welk (emotie)paard rij jij? Wat is dat nou voor rare vraag. Helemaal als je helemaal niet van paardrijden houdt. En emotie paard? Hoe bedoel ik dat? Het is een vraag die je aan iedereen kunt stellen en ik doe het regelmatig als ik merk dat iemand in mijn omgeving niet lekker in zijn vel zit. De vraag op welk paard je rijdt, kun je namelijk goed gebruiken bij het leren anders om te gaan met ‘negatieve gevoelens’.

Ik schrijf ‘negatieve gevoelen’ expres even tussen aanhalingstekens, want wat is negatief? Hebben niet al onze gevoelens hun nut? En zijn we niet al te vaak geneigd om die ‘negatieve gevoelens’ maar uit te bannen? Loslaten en doorgaan? Vechten tegen negatieve gevoelens is nooit handig. Als je ergens tegen vecht leg je namelijk de focus op dat gevoel en zal je het alleen maar versterken of frustratie geven. Toelaten is beter omdat het negatieve gevoel jou dan los kan laten. (Als je hier meer over wilt lezen lees dan ook mijn blog over ‘loslaten of toelaten’)

‘The Power’ van (emotie)paarden zien

Soms is het toelaten echter makkelijker gezegd dan gedaan en dan komt het ‘paard rijden’ in beeld. Rhonda Byrne schrijft in haar boek ‘The Power’ hoe zij voor elk negatieve gevoel een paard heeft. Zo heeft ze een boos paard, een ongeduldig paard en een geïrriteerd paard. Een chagrijnig paard en een oordelend paard. Ze heeft een stal vol ‘negatieve gevoelens paarden’.

Steeds als ze merkt dat ze in een negatief gevoel zit, kijkt ze op welk paard ze rijdt. Door dit te doen maak je het gevoel tastbaar. Je erkent het én kunt er vervolgens wat mee doen. Wanneer je namelijk op een paard kunt gaan zitten, kun jer ook weer afstappen als je dat wilt.

Kiezen op welk (emotie)paard je wilt rijden

Dus ben je boos, vraag jezelf dat af op welk (emotie)paard je rijdt. Zit je op jouw boze paard, of zit er eigenlijk frustraatie of verdriet onder? Erken het en kies vervolgens wat je wilt. Blijf je zitten op dit paard of stap je er net zo snel weer af als je er opgeklommen bent?

Ook het omgaan met de emoties van anderen wordt zo veel makkelijker. Zit jouw partner bv. op het boze paard, dan kun je kiezen wat jij gaat doen. Stap je bij hem op het boze paard? Of kies je ervoor niet op te stappen? Of weer af te stappen als je je even mee liet nemen? 

Niet persoonlijk opvatten

Een groot voordeel als je emoties als paarden ziet, is dat je dingen minder persoonlijk op zult vatten. Wanneer jouw partner of iemand uit jouw omgeving boos is of erg fel op je reageert, kun je hem/haar op zijn/haar paard zien zitten. En daarmee laat je de emotie meer bij hem/haar.

Probeer maar eens te gaan experimenteren met deze oefening. Bij ons thuis haalde het veel lading van emoties af. Negatieve emoties losten soms spontaan op. Omdat we ineens afstand konden nemen. Of we moesten zo lachen om het beeld van het paardrijden, dat het ‘dingetje’ waar gedoe om onstond niet meer belangrijk was. 

Zo zien we elke keer weer: het gaat er niet zozeer om wat een ander doet, maar juist om hoe wij er mee omgaan!