Voor mij is het een uitdaging om steeds meer uit eigen tuin te kunnen eten. Ik ben me dan ook meer en meer bewust geworden van wat ik niet gebruik om te eten. Loof bijvoorbeeld gebruik ik vaak weer om te mulchen. Maar op een gegeven moment vroeg ik me af, wat kan ik er nog meer mee?

Stamppot van rode bietenblad

kun je rode bietenblad eten. Rode bietenblad in salade

Die vraag startte bij het oogsten van onze rode bieten. Ik draaide het loof eraf en omdat ik de bieten wilde invriezen en er dus veel oogstte, groeide de stapel loof tot een behoorlijke hoop.
Het blad zag er mooi uit, weinig aangevreten of geel geworden en eigenlijk leek het me wel smakelijk. Ik pakte google er dus bij en zo kwam ik erachter dat je het loof van de rode biet gewoon kunt eten!

Ik vond ook al snel een aantal recepten, dus ik kon meteen aan de slag. Allereerst was ik benieuwd hoe dat zou smaken door de stamppot.
Rauw had ik al geproefd en dat smaakte prima. Ik denk wel dat de jonge blaadjes geschikter zijn als je het in een salade wil gebruiken. Het blad is trouwens rijk aan vitamine A en C en Magnesium en IJzer, dus altijd goed om daar op die manier weer wat van binnen te krijgen.

De steeltjes verwerk ik gewoon mee in de stamppot. Je kunt ervoor kiezen om die samen met de aardappelen eerst op te zetten en het blad dan wat later toe te voegen. Ik ben echter een ‘makkelijke’ kok en doe alles in één keer in de pan. Vind je het wat fantasieloos zo, dan kun je evt. ui, prei, knoflook en/of mosterd toevoegen.

Super lekker én leuk, want we eten nu de hele plant! Waar ik vroeger leerde om de bietjes te eten en het loof weg te gooien, maak ik nu van wat ‘afval’ was gewoon een compleet gerecht!

Rode bieten en rode bietenblad invriezen

Elk jaar vries ik heel wat porties rode bieten in. Daarvoor doe ik de bieten in een grote pan in. Ik kook ze eerst en zet ze vervolgens in mijn hooipan, waar ik ze een aantal uur (of soms zelfs een hele nacht) in laat staan. Zo garen ze rustig aan en kan ik ze daarna makkelijk in plakjes schaven en invriezen. Het voordeel van deze manier van garen vind ik dat ik er geen omkijken naar heb en ik geen keuken vol rode sputters heb van het bieten koken.

Het bietenblad en de stengels snijd ik fijn. Doordat ik het loof met name tegelijk met de bieten oogst zijn de bladeren en stengels vaak best groot. Uit ervaring weet ik inmiddels dat je het goed fijn moet snijden omdat het anders minder makkelijk gaar wordt en dus minder zacht wordt bij het koken.

Ik was het blad en de stengels in sterk basisch water uit mijn Kangen apparaat (pH11.5) om ook evt. verontreiniging uit de lucht weg te wassen. Daarna spoel ik het met zgn. Beauty Water, licht zuur water wat er voor zorgt dat alle voedingsstoffen beter behouden blijven tijdens het vriesproces. Ik vries het blad rauw in omdat ik van het gemak ben en ik gemerkt heb dat dat prima wil. Blancheren kan uiteraard ook en wordt vaak aangeraden, maar wat rauw ook kan doe ik liever zo de diepvries in.

rode bietenblad eten, rode bietenblad stamppot

Kun je het blad van rode bieten eten?

Mijn vraag die ontstond uit hoe ik om wilde gaan met het afvalmateriaal uit onze tuin, bracht me dus op een mooie ervaring. Voor mij de start van weer een nieuwe manier van kijken naar de dingen om me heen. En als jij je dus ook afvroeg of je rode bietenblad kunt eten, dan hoop ik dat je door mijn ervaring weer wat wijzer geworden bent. Hopelijk ga je het zelf ook proberen, zodat bewust omgaan met voedsel (uit eigen tuin) steeds meer moois oplevert! 

Chat openen
Hallo,
Leuk dat je contact opneemt.
Waarmee kan ik je helpen?