Elk voorjaar zet ik mezelf op de rem… nog even wachten met onze zaden voorzaaien!
Anders zit ik straks weer met plantjes met super lange slappe stengels of plantjes die klaar zijn om verplant te worden, maar nog niet naar buiten kunnen in verband met nachtvorst…

Wanneer beginnen met zaden voorzaaien?

Dus, kalm aan, vertel ik mezelf elke keer in februari. Want de meeste groenten kun je in maart of zelfs april zaaien, dus tijd nog tijd genoeg…
Maar oh wat kriebelde het eind februari al. Ik ging door mijn zaden heen en besloot toch te beginnen. Met paprika, omdat die langzaam groeit, en tuinbonen omdat die wel een stootje kunnen hebben als ze naar buiten gaan. Met de overige zaden start ik pas vanaf half maart en april (tomaten, koolsoorten en sla).  Vanaf half april begin ik dan ook met zaaien in de volle grond.

Zaden voorzaaien zonder kweekbakjes

Op social media kwam ik iets tegen dat nieuw was voor me. Ik weet de naam niet meer het was en heb het bericht erover schijnbaar niet bewaard. Dan maar zelf op ontdekking hoe het te doen. (Inmiddels liet iemand me weten dat het de snail zaaimethode heet!)

Het idee was om een ‘rol’ te maken met aarde en daar de zaden in te doen. Wij hebben in de schuur een grote rol met iets staan dat wij ‘coltronZ’ noemen, maar waarvan we eigenlijk geen idee hebben wat het is en wat er mee gedaan wordt. Het leek me nu wel handig om te gebruiken. Maar omdat het van een soort ‘stof’ is, leek het me ook gevoelig voor schimmel als het nat zou worden, dus ik heb ook bakpapier gebruikt, zodat de vochtige grond niet steeds tegen de stof aankomt. In de post die ik op social media zag werd er met verschillende materialen gewerkt om uit te proberen wat het beste ging, dus wellicht probeer ik later ook nog ander dingen uit.

Het idee is dat je een lange streep maakt van iets, daar grond op doet en het dan oprolt. Na het oprollen plak je het vast en vervolgens doe je aan de bovenkant de zaden. De rol kun je dan daarna nog opvullen met meer grond. Dan wat water eroverheen en tot slot afdekken met een plastic zakje. Zo heb ik ze bij ons voor het raam gezet.

Onderstaande foto’s maken het proces wellicht wat duidelijker.

snail zaaimethode
zadenrollade
zaad-bun

Zaden voorzaaien in een rol, dat bespaart ruimte!

voorzaaien zonder kweekpotjes is ruimtebesparend
voorzaaien paprika
seed snail
seed-bun afdekken
tuinbonen voorzaaien

Ik heb zelf twee verschillende soorten grond gebruikt. In het bovenste deel van de rol heb ik zaai- en stekgrond gedaan, zodat de zaden daarin komen te liggen. Verder naar beneden heb ik gebruik gemaakt van potgrond, hier komen de plantjes dus pas bij als de wortels al wat langer zijn. Doordat de potgrond wat steviger is qua structuur blijft het beter in de rol zitten en geeft het wat meer zwaarte onder in de rol. (geen idee of het nodig is hoor, ik doe maar gewoon wat mij logisch lijkt).

Ruimtebesparend voorzaaien

Door op deze manier de zaden voor te zaaien kun je heel veel ruimte besparen. Ik zet de rollen naast elkaar neer op een schotel, zodat overtollig water en grond niet weg kan. In zo’n rol zitten uiteindelijk heel wat zaden waar ik normaal gesproken tientallen kweekpotjes of kweekbakken voor heb staan.

Het leek me goed om deze methode nu meteen te proberen, zodat ik het ook voor de andere zaden kan gebruiken als het goed uitpakt. Zoals het nu gaat, ga ik de komende tijd meer van deze rollen maken en de zaden daarin voorzaaien! Op social media werd aangegeven dat je de rollen ook nog tussentijds los kunt maken en dan grond aanvullen. Ik heb dat zelf nog niet gedaan, maar wellicht kom ik er nog achter dat dat toch handig was geweest. Al doende leer ik, zeg maar.

Schimmelvorming bij voorzaaien van zaden

Eén van de dingen waar ik altijd goed alert op ben is schimmelvorming bij het voorzaaien. Dit kan komen door te veel water of slechte drainage van het vocht. Omdat deze manier van zaaien nieuw is voor me, ben ik extra alert. Ook omdat het omhulsel van een stof-materiaal is let ik goed op dat ik zo min mogelijk water knoei, waardoor de hele rol te  vochtig wordt. Ik ontkom er niet aan dat er wat schimmel ontstaat en ik besluit om het aan te pakken met sterk zuur water (pH2.5) uit ons Kangen® apparaat. In Japan wordt dit water al veel gebruikt in de landbouw om schimmels en bacteriën  bij planten tegen te gaan. Vorig jaar begon ik hier zelf ook mee en ik ben er erg tevreden over!

Ik spoot de rollen in met het water van pH2.5 en de volgende dag was er geen spoor van schimmel meer te ontdekken.

Verspenen zaailingen

het voordeel van op deze manier voorzaaien is niet alleen dat het ruimtebesparend is, maar doordat de rol hoog is, hebben de wortels de ruimte om te groeien. Daarnaast schijnt het dat de wortels niet zo door elkaar gaan als bij meerdere zaadjes in een kweekpotje. Ik met dat zelf nog ervaren, maar zal er zeker foto’s van maken als ik de plantjes in de tuin ga zetten.

Op dit moment ben ik de tuinbonen aan het afharden. Hierdoor wennen de plantjes aan de buitenomstandigheden. Voor veel planten is het belangrijk om vooral op nachtvorst te letten, daarom wordt uitplanten na IJsheiligen vaak aanbevolen. Met de tuinbonen durf ik wel wat eerder te verspenen omdat die wel tegen lichte vorst kunnen.

Zodra ik de rollen losmaak, zal ik deze blog aanvullen met foto’s, zodat er ook goed te zien is hoe de wortels ontwikkeld zijn!

voorgezaaide paprika- en tuinbonen
afharden voorgezaaide zaden
Chat openen
Hallo,
Leuk dat je contact opneemt.
Waarmee kan ik je helpen?