Lange tijd had ik een hekel aan brandnetels. Maar tegenwoordig, op een plekje achter onze schuur, mag alles groeien en bloeien wat er maar wil staan.
Soms haal ik weg wat de overhand neemt, maar over het algemeen laat ik gebeuren wat er gebeurt. Dus er is daar ook plek voor de brandnetel.

Er blijven nou eenmaal planten die ik liever niet in onze bloemen- of groentetuin heb, maar waarvan ik weet dat de bijen en vlinders er wel blij mee zijn. Lopen we in de zomer dus achter onze schuur langs dan zoemt er altijd wel wat rond!

Wildtuin als voedselbron

Vandaag heb ik onze ‘wildtuin’ als voedselbron voor onszelf ingezet. Want waar het in onze groentetuin dit jaar echt niet lekker loopt, groeien sommige, niet zo populaire planten uit tot enorme proporties. Tja, veel water is voor de ene plant nou eenmaal beter dan de andere en slakken vinden ook niet alles lekker.

Met handschoenen aan ben ik de brandnetels ingedoken om ze te gaan drogen tot superfood. Ik heb ze afgeknipt, zodat ze gewoon weer aan kunnen groeien. Want als het goed bevalt, dan zal ik ze zeker vaker in gaan zetten als voedsel.

Ik ben al jaren bekend met de brandnetel, zowel in de tuin als vanwege de geneeskrachtige werking. In mijn praktijk adviseerde ik het regelmatig vanwege de urinedrijvende werking en met name ook bij galklachten. Ook kan de brandnetel goed gebruikt worden bij een detoxkuur.
Tot nu toe greep ik echter, ook voor eigen gebruik, naar de brandnetel in een potje of theezakje. Met steeds meer kennis en bewustwording rondom verwerkingsprocessen en bedrijven achter de supplementen, wil ik toch de stap maken naar gebruik van planten uit de tuin ook buiten onze groentetuin om.

Te beginnen dus bij de brandnetel, want wanneer je je gaat verdiepen in de kracht van deze plant, dan zie je ineens veel meer dan alleen maar een ‘vervelende prikker’!

Uiteraard duik ik ook even in wat boeken om meer info te verzamelen over de brandnetel en vooral het oogsten ervan.

Brandnetel als superfood

De brandnetel is super rijk aan vitaminen en mineralen. Zo zitten er vitamine A, C en E in en daarnaast mineralen als Magnesium, Kalium, Silicium én het is een rijke bron aan IJzer.
Je kunt de bladeren eten als spinazie, als smaakmaker of als basis voor groentesappen en sauzen. Je kunt de bladeren blancheren of wanneer je ze door een salade wilt doen voorzichtig met een deegroller uitrollen, zodat de brandharen hun ‘prikfunctie’ verliezen.
De bloemknoppen kun je in salades gebruiken en de zaden van de brandnetel schijnen geroosterd en gedroogd goed te smaken. Verder kun je de geplette zaden zowel in- als uitwendig gebruiken bij reuma en huidklachten.
Wat ik wil gaan doen is de hele plant drogen en vervolgens fijnmalen om zo te kunnen gebruiken door gerechten heen. Hier in huis houdt niet iedereen van ‘bijzonder eten’ en ‘mama’s rare ideeën’, dus ik moet het soms een beetje creatief aanpakken. 😊
De bossen met brandnetel hangen inmiddels te drogen onder onze overkapping. Dat leek me een geschikte plek omdat het er warm wordt, maar de wind er ook nog wat door kan. Over twee weken hoop ik meer te schrijven over dit proces én uiteindelijk ook over de smaak en ervaring natuurlijk.

Steeds meer ontdekken in de tuin

Ondertussen ga ik me verder verdiepen in eten uit onze tuin. Want hoe je het ook went of keert, door het moeizame groentetuin seizoen tot nu toe, wordt mijn brein wel weer aangezet tot denken in mogelijkheden. Ik weet dat er veel eetbaars tussen de bloemen en in verborgen hoekjes zit en hoe meer kennis ik daar van krijg, hoe beter het zal lukken om jaarrond uit de tuin te blijven eten.
En ja, ik moet eerlijk bekennen dat bij sommige planten de knop even om moet bij het idee ze te gaan eten, maar … de eerste stappen zijn gezet en dan volgen er altijd meer!
brandnetel hangt te drogen