Wat dankbaarheid doet is heel mooi aangetoond in de onderzoeken door dr. Masuru Emoto. Hij heeft foto’s gemaakt van ijskristallen nadat er bepaalde woorden tegen het water waren uitgesproken. Het woord ‘dank je’ leverde prachtige kristallen op. Werden er echter lelijke woorden tegen het water gezegd voordat het ingevroren werd, dan waren de structuren van de bevroren kristallen niet helder en mooi gevormd. Als je nagaat dat het menselijk lichaam voornamelijk uit water bestaat kun je wel nagaan wat het horen van lieve woorden of het horen van vervelende woorden met ons doet…..

Niet lekker in je vel

Jaren geleden zat onze oudste zoon niet lekker in zijn vel. Er speelde een hele boel in zijn jonge leven en het maakte hem boos en gefrustreerd. Vaak kon één enkele negatieve ervaring op een dag zijn hele dag kleuren en vaak ging hij in die periode naar bed met het uiten van gemopper over dat het weer een stomme dag was (en dat is zacht uitgedrukt…). Het deed me zeer om zijn verdriet te zien en ik besloot te gaan kijken wat ik kon doen om dit gevoel om te draaien, zodat hij ging zien dat een vervelende gebeurtenis niet de hele dag hoefde te verknallen en dat hij kon leren dat het aan hem was hoe hij met de dingen om ging; dat hij kon kiezen hoe hij er tegen aan keek.

Ik las over Martin Seligman, een psycholoog die onderzoek had gedaan naar dankbaarheid en geluk. Uit het onderzoek bleek dat de mensen het meest gelukkig werden door elke dag een drietal dingen op te schrijven waarvoor ze dankbaar waren. Hoe simpel kan het zijn….

Dankbaarheidsprincipe

Ik besloot om het ‘dankbaarheidsprincipe’  uit te gaan proberen. Ik kocht een paar mooie schriften; een voor hem, een voor zijn broertje en een voor mezelf. Vanaf die tijd schreven we ’s avonds bij het naar bed gaan elke dag minimaal 3 dingen op waarvoor we dankbaar waren, of zoals ik het voor de jongste verwoordde drie dingen waar hij blij van werd. Zij noemden de dingen en ik schreef ze op en we merkten dat het rust gaf. Ze lagen rustig op bed de dag te ‘herkauwen’. Er kwamen dingen naar boven die ze nog even wilden vertellen. Ook als de oudste naar boven ging in niet zo’n beste bui, hielp het schriftje hem om over de dag na te gaan denken. En wat bleek: ook al was de dag in zijn ogen nog zo waardeloos en vervelend geweest er bleek elke dag wel weer iets te noemen waar hij wel blij of dankbaar voor was. Zo hielp het enorm goed om te relativeren. En door die fijne dingen te benadrukken ging het goede gevoel op dat moment overheersen en viel hij veel meer ontspannen in slaap.

Uit het onderzoek bleek dat je het uiten van je dankbaarheid een aantal weken moest volhouden om te merken dat je hierdoor een positiever ingesteld mens werd. Wij hebben het schriftje veel langer gebruikt omdat de jongens het gewoon leuk vonden. Uiteindelijk is het ook een leuk schriftje om nog eens na te lezen wat we zoal gedaan hebben….. Het grootste resultaat van dit schrift was dat onze zoon veel beter in zijn vel kwam te zitten en op die manier ontdekte dat hij zelf keuzes kon maken in het leven; je laten leiden door al die negatieve dingen of er voor kiezen om er wat mee te doen!

Bij ziekte

Zelf heb ik ook veel aan het leven vanuit dankbaarheid gehad tijdens het ziekteproces van mijn moeder. Ik merkte dat ik op een gegeven moment haast overmand werd door de zorgen om haar, het verdriet, de machteloosheid…. Ik heb toen voor mezelf weer een schrift gekocht en ben elke dag op gaan schrijven waar ik dankbaar voor was, want ook al zaten we in zo’n heftige periode, er waren steeds momenten waar ik me dankbaar voor voelde: een fijne reactie van een vriendin, een mooi gesprek met ma, een fijn telefoontje met pa, een straaltje zon door de wolken, een bloeiend madeliefje in december enz. enz. Door deze soms zo kleine dingen op te schrijven kon ik focus houden!

Ook later, toen ik veel plat lag, heeft deze oefening me steeds geholpen om de moed erin te houden, te focussen op de kleine, maar oh zo mooie momenten die het leven ook bood en zo te blijven vertrouwen dat ik, ondanks alles, door kon!