Onze huid is het grootste orgaan van ons lichaam. Als je je erin gaat verdiepen dan zie je pas hoe complex het is opgebouwd. De huid dient als beschermlaag, het reguleert onze temperatuur en helpt ons te reageren op onze omgeving. De conditie van onze huid is een directe afspiegeling van ons welzijn. Hierbij is zowel voeding van binnenuit als van buitenaf belangrijk.
De opbouw van onze huid
Onze huid is opgebouwd uit verschillende lagen en elke laag heeft een unieke eigenschap en taak. Herinner jij je nog van vroeger dat je bij biologie tekeningen moest maken van de verschillende lagen van de huid? En herinner je ze nog en weet je nog wat welke laag doet?
Ik fris jouw geheugen graag even op!

De opperhuid – epidermis
De buitenste laag van de huid biedt bescherming aan ons lichaam. De opperhuid is een veerkrachtige laag die zich voortdurend vernieuwt. Wist je dat je elke 28 dagen een nieuwe opperhuid hebt? Verschillende dingen zijn van belang als we kijken naar de opperhuid:
Celvernieuwing
Er worden constant nieuwe huidcellen gevormd vanaf de onderkant van de opperhuid (keratinocyten). Deze cellen bewegen langzaam naar de buitenkant van de huid en vullen zicht met keratine (eiwit). Uiteindelijk steren deze cellen weer af en als schilfertjes verlaten ze het lichaam.
Huidbarrière
De bovenste laag van de opperhuid, de hoornlaag, bestaat uit dode huidcellen en vetten (lipiden). De barrière die zo gevormd wordt is ondoordringbaar en zorgt ervoor dat vocht in de huid en het lichaam blijft. Tegelijkertijd zorgt deze laag ervoor dat schadelijke stoffen, bacteriën en allergenen buiten het lichaam blijven.
Pigmentatie
Cellen die pigment (melanine) produceren heten melanocyten. Pigment geeft de huid kleur en beschermd de huid tegen UV-straling.
De lederhuid – dermis
Onder de opperhuid ligt de lederhuid die dikker is. Deze laag zorgt voor stevigheid, elasticiteit en voedingsstoffen. In de lederhuid zien we:
Collageen en elastine
Collageen zorgt voor stevigheid en structuur van de huid. Elastine zorgt voor de elasticiteit, dus dat je huid weer terugveert als hij uitgetrokken wordt. Beide vezels zorgen samen voor de soepelheid van de huid.
Bloedvaten en zenuwen
De opperhuid wordt gevoed door het netwerk van bloedvaten dat door de lederhuid loopt. Voedingsstoffen en zuurstof worden aangevoerd en afvalstoffen worden afgevoerd. Er liggen ook zenuwuiteinden in het dermis, hierdoor voelen we druk, temperatuur en pijn.
Talg- en zweetklieren
Talgklieren produceren talg om de huid soepel en waterafstotend te houden. Zweetklieren produceren zweet voor de temperatuurregulatie.
Het onderhuids Bindweefsel
Deze laag ligt het diepst in de huid en bestaat voornamelijk uit vetcellen en bindweefsel. Deze laag heeft verschillende functies:
Energieopslag
De vetcellen dienen als belangrijke energieopslagplaats voor het lichaam.
Isolatie en bescherming
Deze laag werkt als isolatielaag die helpt om de lichaamstemperatuur de reguleren. Daarnaast beschermt deze laag het lichaam tegen schokken en stoten.
Bloedvaten en zenuwen
Net als in de lederhuid liggen ook in het onderhuids bindweefsel belangrijke bloedvaten en zenuwen die de huid en onderliggende weefsels van dienst zijn.
Huidklachten en oorzaken
De huid staat elke dag bloot aan heel veel invloeden en hierdoor kan de balans verstoord raken. Vanuit die verstoring kunnen er klachten ontstaan. Hierbij hebben overigens niet alleen factoren van buitenaf invloed, maar ook van binnenuit. Een aantal huidklachten komt dan ook vaak voor.
Droogheid van de huid – schilferigheid
Wanneer de huid droog is, kan dat leiden tot een trekkerig gevoel. Ook kan het jeuk geven of er zijn zichtbare schilfertjes. De huid kan droog aanvoelen door verschillende oorzaken:
- een tekort aan lipiden (vetten). Dit kan veroorzaakt worden door agressieve reinigingsproducten, kou of genetische aanleg. Door te weinig vetten kan het vocht makkelijk uit de huid ontsnappen.
- een tekort aan vocht (dehydratie). Wanneer er te weinig vocht in de bovenste lagen van de huid zit dan noemen we dat een gedehydrateerde huid. De huid kan er dan dof uitzien en lijntjes laten zien die er normaal niet zijn. Ook kan de huid trekkerig aanvoelen. Een vocht tekort kan ontstaan door onvoldoende te drinken of bijv. door droge lucht (airco, verwarming) of heet douchen.
Gevoeligheid en roodheid van de huid
Je hebt een gevoelige huid als je snel reageert op producten, temperatuurswisselingen of stress. Dit kan gepaard gaan met roodheid, jeuk of een branderig gevoel. Vaak wijst dit op een minder sterke huidbarrière, waardoor irriterende stoffen makkelijker binnen dringen en vocht makkelijker verdwijnt. Ook voeding, stress en hormonale schommelingen kunnen invloed hebben op de gevoeligheid van de huid.
Onzuiverheden en puistjes
Mee-eters en puistjes ontstaan wanneer de talgklieren te veel talg (huideigen vet) produceren en/of wanneer haarzakjes verstopt raken. Dit kan gebeuren door een opeenstapeling van dode huidcellen en talg. Bacteriën kunnen zich hierin makkelijk vermenigvuldigen en zo kunnen ontstekingen ontstaan. Ook bij een onzuivere huid spelen stress, hormonale schommelingen en voeding een rol.
Veroudering van de huid
Als we ouder worden neemt de productie van collageen en elastine af. Hierdoor ontstaan er fijne lijntjes, rimpels en een verminderde elasticiteit. De celvernieuwing wordt trager en het herstelvermogen neemt af. Externe factoren zoals stoffen in ons milieu of langdurig zonnen kunnen invloed hebben op het verouderingsproces van de huid.
De huid in balans
Huidklachten komen dus direct of indirect door een disbalans of een verstoorde functie van de huidlagen. Wanneer we naar oplossingen zoeken voor het oplossen van huidproblemen komen we vaak terecht in een heel scala van crèmes en serums. Eén van de meest belangrijke elementen die van invloed is op de huid wordt echter vaak over het hoofd gezien: water. Water speelt een onmisbare rol in vitaliteit van de huid. Zowel door water wat je drinkt als water waar je huid mee in contact komt.
Water heeft dus langs verschillende wegen invloed op onze huid. Ik licht het graag verder toe omdat ik zelf mijn leven lang een erg droge huid had. Bij tijden voelden mijn wangen net als fijn schuurpapier en het ‘sneeuwde’ als ik mijn shirt of broek uitdeed, zoveel huidschilfers verloor ik. Ik kon smeren wat ik wilden, maar vond nooit iets dat me verder hielp. Tegenwoordig is mijn huid zachter dan ooit geweest. Uiteraard mag ik niet beweren dat het komt door ander water, dus alles wat ik daarover schrijf is puur informatief. 😊
Hydratatie van binnenuit
De gezondheid van de huid begint van binnenuit. Voldoende vocht in het lichaam zorgt ervoor dat voedingsstoffen efficiënt naar je huidcellen worden getransporteerd. Tegelijkertijd helpt vocht bij de afvoer van afvalstoffen. Een goed gehydrateerd lichaam betekent dat al je organen efficiënter werken, dus ook de huid.
Een gedehydrateerde huid kan er dof en minder veerkrachtig uitzien. Fijne lijntjes kunnen daardoor meer zichtbaar zijn. Voldoende water helpt de huid van binnenuit te ‘vullen’, wat bijdraagt aan een vollere, soepelere uitstraling en het resulteert in een betere ondersteuning van de elasticiteit.
Ook als je bijvoorbeeld veel zweet is het belangrijk dat je voldoende drinkt. Voldoende vocht is dus ook van belang met oog op de temperatuurregulatie van het lichaam.
Wat smeer je beter niet op je huid?
Onze huid absorbeert stoffen uit onze omgeving. Daarom is het belangrijk om je te beseffen wat je op je huid smeert. Want hoewel we de huid willen voeden kunnen stoffen die aan smeerseltjes worden toegevoegd de huidbalans juist verstoren, maar ook invloed hebben op andere processen in het lichaam. Let daarom op welke stoffen er in de producten zitten die je op jouw huid wilt gebruiken. Hierbij kun je denken aan de volgende stoffen in verzorgingsproducten en cosmetica:

– synthetische geurstoffen (parfum)
Chemicaliën waarvan veel niet hoeven te worden gespecificeerd. Sommige geurstoffen kunnen hormoon verstorend zijn, anderen kunnen huidirritaties, allergische reacties (roodheid, jeuk, eczeem) of hoofdpijn en ademhalingsproblemen veroorzaken
– parabenen (methyl-, ethyl-, propul-, butylparabenen etc.)
Conserveermiddelen. Ook deze stoffen kunnen hormoon verstorende eigenschappen hebben.
– sulfaten (sodium lauryl sulfate – SLS, sodium laureth sulfate – SLES)
Agressieve reinigende en schuimende middelen. Ze zitten vaak in shampoo, douchegel en gezichtsreinigers. Ze zijn zeer effectief in het verwijderen van vuil en vet, maar tasten hierbij de natuurlijke talg laag en vetten van de huidbarrière ook aan. Dit kan leiden tot uitdroging, irritatie, drooghuid of eczeem.
– Minerale oliën (paraffinum liquidum, petrolatum, vaseline, cera microcristallina)
Bijproducten van aardolie en vormen een afsluitende laag op de huid.
– Siliconen (dimethicon, cyclopentasiloxane, cyclomethicone)
Zij zorgen voor een zijdezacht gevoel en egale ‘film’ op de huid. Dit laagje kan natuurlijke processen beïnvloeden.
– formaldehyde releasers (diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, DMDM hydantoin, Quaternium15)
Conserveermiddelen die langzaam formaldehyde afgeven. Formaldehyde is kankerverwekkend.
– PEG’s (Polyethylene Glycols)
Aardolieproducten die gebruikt worden als emulgatoren, oplosmiddelen en bevochtigers. Ze kunnen door de huidbarrière doordringbaarder maken, waardoor andere stoffen ook makkelijker de huid in kunnen.
Wat is goed voor jouw huid?
Een gezonde huid heeft goede voeding en mildheid nodig voor de natuurlijke functies. Voor jouw huidverzorging kun je dus het beste kiezen voor producten die zo natuurlijk mogelijk zijn. Zo kun je gebruik maken van:
- Koud geperste plantaardige oliën: jojobaolie (lijkt op huideigen talg), arganolie (rijk aan vitamine E), amandelolie, sheabutter, rozenbottelolie, kokosolie (of gefractioneerde kokosolie evt. in combinatie met etherische oliën*). Oliën voeden de huid met essentiële vetzuren, vitaminen en antioxidanten. Ze ondersteunen de huid zonder deze af te sluiten.
- Hydraterende extracten: aloë vera, glycerine (plantaardig), bloemenwater (bv. rozenwater) helpen om vocht vast te houden in de huid.
- Milde reinigers: reinig de huid met milde, plantaardige stoffen, waarbij zachtheid in acht wordt genomen.
Ook water is weer van belang als we kijken naar de huidverzorging van buitenaf. Hierbij is de pH van water belangrijk in vergelijking met de pH van de huid. Ook vervuiling in ons water is iets waar we ons bewust van mogen zijn. Hier ga ik nog graag wat verder op in.
Water voor huidverzorging
Of je nou kijkt naar water dat je drinkt of water waarmee je jouw huid verzorgt, bij beide is de kwaliteit van groot belang. Ik schreef al eens over gezond drinkwater en wil hier dan ook alleen maar benoemen dat het belangrijk is dat je kiest voor schoon water zonder toevoegingen. Daarnaast is het van belang dat je ervoor zorgt dat de natuurlijke mineralen nog in het water zitten én het is goed om op de pH-waarde te letten.
pH van water en van de huid
Ook als je jouw huid verzorgt met water is de kwaliteit ook van groot belang. Hierbij kun je ook weer letten op de pH, maar ook filtering van het water waar je mee doucht kan een goede optie zijn. Wist jij namelijk dat je via jouw huid kleine moleculen door kunnen dringen in de huid? Maar ook kan je bij het douchen onder vervuild water vluchtige chemicaliën inademen. Deze stoffen komen dan via jouw longen in de bloedbaan terecht.
Gelukkig ontstaat er steeds meer aandacht voor het water wat we drinken en waar we mee douchen. Zoals je inmiddels wellicht wel weet drink ik het Kangen Water®. Het apparaat dat dit water produceert kan ook water produceren met een pH van ca. 6. Dat is ook de pH van onze huid. Heerlijk dus om dit water over huid en haar te vernevelen! (ook bij warm weer). Als je eenmaal de kracht van water kent, weet je dat je daarmee de basis legt: ook voor de huidverzorging.
Douchen en je huid
Voor velen is douchen een dagelijks ritueel van reiniging en verfrissing. Maar de invloed van dit dagelijkse contact met water op onze huid gaat dieper dan je wellicht denkt. Onze huid neemt namelijk ook stoffen op. Wanneer we naar ons douchewater kijken is het vooral van belang om te letten op:
– Chloor en chloramines
Dit zijn desinfectiemiddelen in kraanwater. Deze stoffen kunnen invloed hebben op onze huid, waardoor de huidbarrière verzwakt. Ook kunnen we deze stoffen inademen en irritatie geven aan slijmvliezen en longen.
– Verontreinigingen
Ons kraanwater wordt streng gecontroleerd, maar er wordt steeds meer bekend over afvalstoffen in ons water. Denk hierbij aan medicijnen, pesticiden en/of microplastics. Blootstelling aan deze stoffen kan schade veroorzaken.
– Temperatuur
Ook de temperatuur van ons douchewater is van belang. Wanneer we langdurig heet douchen kan de natuurlijke beschermende talg laag verminderen. Dit kan leiden tot droogheid, jeuk en irritatie.
Douchesysteem Anespa DX
Wil je aandacht besteden aan jouw huid door middel van een beter douchesysteem, dan raad ik je zeker aan om eens naar de Anespa DX van Enagic te kijken. Dit douchesysteem is ontworpen om de waterkwaliteit voor het douchen en badderen te verbeteren door middel van filtratie en het toevoegen van mineralen. Het systeem verwijdert chloor uit het water. Daarnaast worden er mineralen toegevoegd vanuit minerale stenen. In het systeem zit ook een molybdeen magneet. Hierdoor wordt het water geactiveerd/gestructureerd. Dit maakt het water ‘zachter’, waardoor het milder aanvoelt voor de huid. Ook vermindert de kalkaanslag door deze herordening van moleculen. Wil je meer informatie over dit systeem, neem dan gerust contact met me op, of kijk hier. Wanneer je je aanmeldt voor het online info-platform kom je ook meer info over dit wellness douchesysteem tegen.
Een holistische kijk op huidverzorging
Je huid is een reflectie van je algehele welzijn. Naast de directe verzorging met pure producten en kwalitatief goed, schoon water is een holistische benadering essentieel voor een gezonde, stralende huid.
Via deze holistische kijk is het van belang om de volgende punten in acht te nemen:
- Voeding: een dieet rijk aan antioxidanten, gezonde vetten en voldoende vitamines en mineralen voedt de huid van binnenuit. Ook is het raadzaam om naar de darmflora te kijken als de huid onrustig is en blijft. Een goede probiotica kan raadzaam zijn.
- Stressmanagement: stress heeft een directe invloed op de huid. Technieken zoals meditatie en voldoende slapen dragen bij aan een gezonde huid. Om stress te verminderen is een goede mindset ook van belang. Oefeningen in dankbaarheid kunnen hierbij een goede ondersteuning bieden!
- Bescherming: geregeld horen we hoe slecht de zon voor ons is, maar klopt dat wel? We hebben zonneschijn juist nodig voor de aanmaak van vitamine D! Te veel zon is niet goed voor de huid en kan verbranding of veroudering van de huid veroorzaken. Zorg er dus voor dat je geen uren in de zon bent op het heetst van de dag. Gebruik evt. kokosolie of andere natuurlijke middelen om de huid te beschermen en te verzorgen.
Weetje over de huid
Aan het einde van deze blog wil ik je nog graag wat weetjes meegeven over de huid. Ik hoop dat alle informatie bij elkaar jou in ieder geval laat beseffen hoe belangrijk het is dat wij dit bijzondere orgaan met de beste middelen ondersteunen en hydrateren!
Onze huid is de snelste celvernieuwer
Wist je dat de huid elke 28 dagen volledig vernieuwd is? Miljoenen cellen worden dagelijks vervangen. Dit ongelooflijke tempo van vernieuwing toont de ongekende veerkracht en het zelfherstellende vermogen van dit orgaan. Het is aan ons om dit wonderbaarlijke proces zorgvuldig te ondersteunen!
Unieke identiteit van onze huid
Wist je dat de huid van elk mens uniek is? Zelfs tussen de huid van tweelingen bestaan minuscule verschillen. Je huid is dus jouw persoonlijke schild, jouw verbinding met de wereld. Koester dit unieke orgaan dus door te kiezen voor de puurste hydratatie, en verzorging. Een gezonde huid is de weerspiegeling van welzijn, van binnen en van buiten!
Aanvullende opmerking m.b.t. etherische oliën zoals benoemd in de tekst
* ik gebruik zelf graag de oliën van DoTerra, vraag me er gerust naar als je meer informatie wilt. Ik breng je dan in contact met Marije Berkelaar. Zij is holistisch huisarts en weet enorm veel over de werking van de oliën. Vind je het leuk als Marije en ik bij jou op locatie komen vertellen over natuurlijke verzorging en hydratatie door gezond drinkwater en de inzet van oliën? Neem dan gerust contact met me op om te overleggen over de mogelijkheden voor een lezing op locatie
Meer informatie
Wil je meer informatie over het Kangen Water® dat ik benoem in mijn schrijven of over de Anespa DX, meld je dan gratis aan voor een presentatie of het online info-platform. Uiteraard mag je ook contact met me opnemen om jouw vragen meteen te kunnen stellen, welkom!
Als aanvullende informatie voeg ik hieronder nog een aantal artikelen toe met betrekking tot onderzoek dat gepubliceerd staat op PubMed.
- Synthetische Geurstoffen (Parfum/Fragrance) - Huidirritatie/allergie: Review on perfume and present status of its associated allergens (Dit overzichtsartikel bespreekt geuringrediënten als oorzaak van allergische contactdermatitis.)
- Parabenen - Hormoonverstorende eigenschappen: Parabens as chemicals of emerging concern in the environment and humans: A review (Deze review behandelt parabenen als chemicaliën die hormoonverstorende eigenschappen kunnen hebben.)
- Sulfaten (SLS/SLES) - Aantasten huidbarrière: Epidermal calcium release (ECR) in vivo sampled with a simple washout chamber technique (Deze studie toont aan dat blootstelling aan SLS de huidbarrière kan aantasten, onder andere door een toename van transepidermaal waterverlies.)
- Formaldehyde Releasers - Allergeen/potentieel kankerverwekkend:
- Allergeen: Formaldehyde in "Nontoxic" Nail Polish (Dit artikel benoemt formaldehyde als een bekend allergeen dat allergische contactdermatitis kan veroorzaken.)
- Kankerverwekkend: The Carcinogenic Effects of Formaldehyde Occupational Exposure: A Systematic Review (Dit overzichtsartikel bespreekt formaldehyde als kankerverwekkende stof, geclassificeerd door IARC.)
- Chloor en Chloramines - Aantasten huidbarrière/irritatie: Effects of Exercise on the Skin Epithelial Barrier of Young Elite Athletes-Swimming Comparatively to Non-Water Sports Training Session (Deze studie toont aan dat zwemmen in chloorhoudend water kan leiden tot een verhoogd transepidermaal waterverlies, wat wijst op een verstoring van de huidbarrière.)
- Acne en Huidhydratatie (Electrolyzed Reduced Water): Efficacy of Hydrogen Purification and Cosmetic Acids in the Treatment of Acne Vulgaris: A Preliminary Report (Dit voorlopige rapport suggereert dat waterstofzuivering effectief kan zijn bij de behandeling van acne door talg te verminderen en de huidhydratatie te verbeteren.)
- Oxybenzone - Hormoonverstorend/Absorptie:
- Hormoonverstorend: Benzophenone-3: Comprehensive review of the toxicological and human evidence with meta-analysis of human biomonitoring studies (Deze uitgebreide review bespreekt benzophenone-3 (oxybenzone) als een stof met hormoonverstorende eigenschappen.)
- Systemische absorptie: Effect of Sunscreen Application Under Maximal Use Conditions on Plasma Concentration of Sunscreen Active Ingredients: A Randomized Clinical Trial (Deze klinische studie toont aan dat zonnebrandmiddelen, waaronder oxybenzone, systemisch worden geabsorbeerd en in de bloedbaan terechtkomen.)
- Probiotica en de Huid - Algemeen overzicht en mechanismen: The Role of Probiotics in Skin Health and Related Gut–Skin Axis: A Review (Deze review benadrukt dat probiotica huidziekten kunnen helpen onderdrukken en verbeteren door oxidatieve stress te verminderen en immuunresponsen te moduleren.)
- Probiotica en de Huid - Specifieke huidaandoeningen (bijv. acne, eczeem): Global Trends and Scientific Impact of Topical Probiotics in Dermatological Treatment and Skincare (Deze studie analyseert wereldwijde trends en concludeert dat topische probiotica veelbelovend zijn voor de behandeling van inflammatoire huidziekten zoals acne en eczeem.)
Disclaimer: Mijn blog is geschreven omdat ik wat dingen op een rijtje wilde zetten over de huid en de verzorging ervan. Mijn schrijven dient puur als informatie. Er kunnen geen rechten ontleend worden aan mijn schrijfsels. Iedereen draagt verantwoordelijkheid over zijn of haar keuzes, ik kan dan ook geen aansprakelijkheid dragen voor eventuele schade ontstaan door beslissingen die gemaakt zijn op basis van iets wat ik schrijf in deze blog of elders op mijn website. Alles wat ik schrijf op mijn website en online info-platform en alles wat ik vertel tijdens de (online) presntaties is dan ook puur informatief bedoeld.